NOMÉS SÍ ÉS SÍ

0
314

26/08/2022

Ahir, dijous 25 d’agost, en ple inici del nou curs polític al Congrés dels Diputats, s’ha realitzat l’aprovació de la Llei de Garantia Integral de la Llibertat Sexual. Aquesta, que ha estat mesos desenvolupant-se, proporciona les majors mesures mai aprovades per vetllar pels drets, salut i igualtat de les dones a Espanya. El govern de Pedro Sánchez va aprovar amb majoria ahir al matí la nova llei, una de les més ambicioses a Europa en matèria d’igualtat i violència sexual.

Aquesta nova llei pretén enfortir l’atenció i reparació de les víctimes de violència sexual, i aposta per noves mesures i canvis legislatius en la matèria. Alguns dels majors canvis que es presenten és l’eliminació de la distinció entre abús i agressió sexual. D’aquesta manera, es canvia la perspectiva amb la qual es jutjaven els casos de violència sexual, i el consentiment passa a ser l’eix principal. A partir d’ara, serà l’existència de consentiment el que configuri el delicte, i no la resistència de la víctima cap a l’agressor. A més, aquesta nova llei introdueix agreujants en el punt anterior, com per exemple la submissió química de forma específica. D’aquesta manera deixa de ser abús, i passa a ser agressió.

Altres punts que desenvolupa la llei del sí és sí, és la tipificació com a delicte lleu de l’assetjament al carrer, la tipificació penal de la violència sexual digital, la prohibició de la publicitat pornogràfica, la creació de centres de crisis 24 hores (amb atenció psicològica, jurídica i social), la introducció de l’educació sexual al sistema públic educatiu en totes les etapes educatives, l’educació sexual obligatòria per agressors i el dret a reparació i ajudes econòmiques per les víctimes de violència sexual amb relació a la seva situació.

La JSC s’enorgulleix d’aquestes noves mesures en matèria de feminisme que signifiquen un pas cap a una societat més justa. Hem de continuar avançant per garantir la llibertat plena, també sexual, de totes les dones. Quan governem, avancem i un cop més es demostra amb aquesta llei Solo Sí es Sí.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here