Després de mesos escoltant novetats i canvis a l’educació per part del conseller d’educació Cambray, els i les mestres han decidit fer una vaga per reclamar una educació de qualitat.
La vaga consta de 5 dies per la gran quantitat de canvis -dies 15,16,17, 29, 30- i 1 dia per la immersió lingüística.
El conseller Cambray ha donat una gran varietat de motius pels quals els i les docents s’han plantat i han decidit lluitar per evitar els canvis imposats pel conseller d’educació de la Generalitat de Catalunya, demanant així la modificació dels canvis i la dimissió d’aquest.
La societat no té coneixença de molts dels canvis que el conseller ha imposat canviar en l’educació, aquests són molts, però s’esmentaran els més reclamats:
En primer lloc, el Departament d’Educació, improvisa contínuament, havent de fer canvis constants als centres educatius, al gust del conseller. A més, no es consulta els canvis amb els i les professionals de l’educació -majoritàriament, docents-, assabentant-se aquests i aquestes a través dels medis.
També es reclama una educació inclusiva, on el conseller diu donar-li importància, però retalla recursos per poder garantir una educació de qualitat per a tot l’alumnat, independentment de les seves característiques.
A més, s’ha modificat el currículum tant de primària, secundària com batxillerat, donant importància a religió i traient a l’art o la tecnologia, limitant així l’accés al pensament i no donant les suficients hores per assignatures que són importants en l’actualitat.
Un altre dels motius és la retallada de plantilla o la poca estabilitat d’aquesta, des de la primera retallada no s’ha ampliat el personal que treballa als centres educatius ni cap mena de recursos, així es reclama una inversió mínima d’un 6% del Producte Interior Brut (PIB) a l’educació.
A més, no existeix cap mena d’estabilitat ni continuïtat dels i les docents -majoritàriament, interins-, dificultant així portar a terme projectes educatius als centres, els quals garanteixen la qualitat educativa.
El canvi del calendari escolar ha creat gran preocupació, ja que els i les docents planifiquen el curs al setembre, i fer-ho al juliol provocaria canviar tot a última hora, com ara les vacants -els i les quals avui en dia no tenen cap mena d’informació-, a més, els alumnes hauran d’estar un mes a jornada intensiva, deixant a moltes famílies -les que no puguin estar amb els seus fills i les seves filles a les tardes- amb dificultats de pagar el monitoratge al mes de setembre.
Finalment, un altre dels motius van al voltant de la immersió lingüística -dia en què la vaga és el 23 de març de 2022-, on reclamen que l’educació ha de tenir com a llengua vehicular el català.
Així doncs, els i les mestres, després de no parar d’escoltar canvis i patir davant de retallades, surten al carrer per reclamar una educació de qualitat.
Beatriz Uceda
Secretaria d’Educació de la JSC Comarques Tarragonines.