La JSC celebra la regulació dels clubs cannàbics aprovada pel Parlament

0
215

“Posem punt i final a les polítiques prohibicionistes”.

El Parlament de Catalunya ha aprovat avui la proposició de Llei de les associacions de persones consumidores de cànnabis, impulsada per la ILP “La rosa verda”. Aquesta Llei és el primer pas del reconeixement d’un fet àmpliament estès a la nostra societat: el consum compartit de cànnabis, dotant de seguretat jurídica a les associacions que garanteixen el consum compartit, així com als seus usuaris, en un marc legal que, a dia d’avui, encara és insuficient.

En aquesta línia ha intervingut el diputat socialista al Parlament de Catalunya, Raúl Moreno, al llarg del debat sobre l’aprovació de la llei: “Regular el que ja es produeix és el millor mecanisme per controlar-ho i no deixar via lliure al mercat negre. El debat del cànnabis no el resoldrem només aprovant la llei, però posem punt i final a les polítiques basades en el prohibicionisme”.

El consum de marihuana i d’altres derivats del THC està permès amb una sèrie de condicions. Tanmateix, la legislació penal segueix castigant, de manera ambigua, moltes conductes relacionades amb el cultiu, la producció i la venda d’aquesta substància. Se sobreentén un mercat il·lícit en quant hi ha un consum generalitzat, amb el reconeixement de fets que tenen rellevància jurídico-penal i d’altres que no són perseguibles per la norma. La vaguetat de la regulació dels delictes contra la salut pública és tan gran, que ha hagut de ser la jurisprudència la que ha donat resposta cas per cas, degut a les llacunes existents. És d’aquesta manera que fins a dia d’avui, a ulls d’un jutge o d’un altre, hi havia conductes que podien ser constitutives de delicte o no. Moltes associacions de consum cannàbic, que es movien en el sentit de la doctrina del Tribunal Suprem sobre el consum compartit, s’han vist afectades per aquest articulat tan obert del Codi Penal i, amb tota la legitimitat, van demanar posar punt i final a aquesta situació amb la ILP que van presentar al Parlament el juliol de l’any 2016.

Celebrem l’aprovació d’aquesta llei que permetrà desenvolupar la tasca que duen a terme aquestes associacions sense el permanent risc d’incórrer en un il·lícit penal. Tot i així, considerem que no es pot donar per guanyada aquesta lluita, doncs encara quedaran molts flancs sense tancar, doncs excedeixen les competències del Parlament, ja que són competència de l’Estat. Cal optar per la legalització plena del cànnabis.

Així ho va demanar la JSC al Congrés Nacional del Partit dels Socialistes de Catalunya, aconseguint un posicionament favorable a la despenalització del comerç del cànnabis. És un fet estès on tenim dues opcions: mirar cap un altre costat, amb una norma prohibitiva i ambigua, que, a tots els efectes, està consentint aquest mercat il·lícit, o optar per una intervenció que protegeixi a totes les persones involucrades en aquest negoci, acabant amb les organitzacions criminals que s’hi dediquen, oferint garanties als usuaris i fomentant polítiques públiques reals i efectives de consum responsable.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here