LA JSC EXIGEIX L’EXPULSIÓ DELS AGENTS DELS MOSSOS D’ESQUADRA PER L’AGRESSIÓ RACISTA CONTRA W.D.R.

0
233

També exigim explicacions al conseller d’Interior, Miquel Buch, i al director general de la policia, Pere Ferrer, per la seva tardança en imposar mesures cautelars que en aquest cas són insuficients.

Des de la Joventut Socialista de Catalunya (JSC), exigim l’expulsió immediata del cos de Mossos d’Esquadra dels sis agents que, el passat 10 de gener de 2019, van cometre una vergonyosa i repulsiva agressió racista contra W.D.R. La víctima va poder gravar un àudio on s’escolten insults racistes dels policies com “soy racista, mucho”, “eres un mono”, “negro de mierda, hijo de la gran puta”, “la próxima vez que veas a la policía corre muy lejos, más lejos de África”, “he fallado ¿eh?, si no te reventaba las costillas con la bala” o “somos ordenados”. A més, també s’escolten els cops propinats. Per aquests motius i pel tracte vexatori que va patir W.D.R. considerem que es tracta d’una clara vulneració dels seus drets pel sol fet de ser negre. No hi ha cap excusa pel comportament dels agents ni cap rescabalament possible per part de les autoritats competents. És cruel, desproporcionat i racista.

Tanmateix, exigim explicacions del conseller d’Interior, Miquel Buch, i del director general de la policia, Pere Ferrer, per la tardança en aplicar mesures cautelars. Els fets van succeir el passat 10 de gener de 2019 i fins avui, dia 15 de juny de 2020, l‘ Administració Pública s’havia mantingut al marge sense prendre absolutament cap mesura al respecte. Aquest no és un fet aïllat, n’hi ha d’altres. Creiem que en aquest cas només s’ha actuat perquè l’àudio en qüestió ha sortit a la llum a les xarxes socials i no perquè realment hi vegin la humiliació i la inhumanitat d’aquestes agressions. Volem unes autoritats competents que no tolerin el racisme dintre de les institucions.

Trobem que les declaracions del conseller Buch del passat 14 de juny a Catalunya Ràdio son insuficients. Posa l’èmfasi en els fets a verificar per la investigació, com si aquests no fossin responsabilitat de la Conselleria. Considerem que Interior és còmplice d’aquesta agressió de racisme des del moment en què els pares informen al conseller i aquest ni tan sols els atén personalment. Les disculpes que demana ara a la família han de ser amb accions com les que exigim.

Considerem que les mesures cautelars del canvi de destinació dels agents implicats són ridícules perquè no garanteixen cap seguretat a la ciutadania. Aquests fets constitueixen segons l’art. 68. B) de la llei 10/1994 de 11 de juliol de la Policia de la Generalitat, una falta molt greu que comporta sancions molt més greus que el simple canvi de destinació. Aquests agents racistes són un perill per la ciutadania i podrien tornar a actuar d’aquesta manera en un futur. Demanem la seva expulsió del cos.

També exigim que els jutjats de Manresa actuïn amb la deguda contundència per condemnar el racisme i els abusos policials. Insistim, no són fets aïllats. Representen un 15% de les 188 situacions de racisme identificades el 2019 ateses pel servei d’atenció i denúncia per a víctimes de racisme de SOS Racisme Catalunya.

Fets com aquests corroboren que encara hi ha molt de racisme estructural, institucional i social a la nostra societat. Aprofitem aquest comunicat per reafirmar el nostre compromís amb la lluita antiracista.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here